maandag 27 december 2010

Auguste in Maarssen.

26 december 2010.

Tweede kerstdag. Mijn lief zou gaan werken, en Freya was ook alleen thuis, nu  haar familie naar alle wederzijdse schoonfamilies ging. Dus het plan lag er al snel: dan gaan we toch lekker weer samen uit eten? Lekker extra luxe, het is tenslotte kerst! Geen zin in Juliana, dat was vorig jaar. Kasteel Heemstede was al vol helaas, maar ik had goede dingen gehoord over Auguste in Maarssen, dus na wat gegoogle vonden we dat allebei een prima idee. De reservering was toen snel gemaakt.

En het kerstdiner dat ons werd geserveerd was als volgt:

Amuse:
een soepje van truffel en parmezaan en een tartaar van iers rundvlees en Gillardeau oester.

De soep was lekker, de kaassmaak overheerste, en het was wel aan de zoute kant. Het tartaartje was prima op smaak, de oester heb ik wel gezien maar niet echt geproefd. Ook zat er nog een fijn gehakt uitje in.

Als voorgerecht:
Marbre van Amsterdams pekelvlees en eendenlever met een mayonaise van picalilly.
Dit was echt erg lekker. Het pekelvlees was een soort gesmeerd met de eendenlever pate, daarna opgerold en plakken gesneden. Het zag er prachtig gemarmerd uit, en smaakt heel zacht. Ik had het wat zouter verwacht omdat het toch pekelvlees is.
Verder op het bord een streep van picalilly mayonaise, erg lekker, pittig van smaak. Een klein beetje salade met een zurige dressing, zilveruitje en plakje augurk. Heerlijk, paste er erg goed bij. En een streep mousse van champagne. Dat smaakte dus echt naar wijn, en helaas vind ik dat niet lekker. Maar het zag er erg mooi uit.
Verder was er nog een paar hele kleine krokante stukjes aardappel op de marbre, maar dat vonden we allebei niet erg nodig. Bij het zachte en romige van de marbre, viel dit uit de toon, vooral omdat je het bijna niet zag.

Als tussengerecht:
Coquilles op bietenrisotto met geschaafde zwarte truffel.
De coquilles waren perfect gegaard, en goed van smaak. De bietenrisotto was heerlijk. Normaal niet mijn favoriete gerecht, maar dit was prima. Verder nog wat schuim van biet erbij, het zag er prachtig uit. De mousselini van bloemkool was ook een lekkere zachte noot.

Als tweede tussengerecht:
Op de huid gebakken kabeljauwrug geserveerd met een jus van langoustines met schelpjes.

Dit gerecht vonden we allebei wat tegenvallen. De kabeljauw was erg flauw van smaak. De schelpjes waren Vongole, en ik kreeg die van Freya. Ik vind ze heerlijk. De jus van langoustines viel wat weg, weinig smaak aan.Verder was er nog een klein beetje bulgur, dat was wel weer goed van smaak.

Het hoofdgerecht was vervolgens een keuze tussen:
- Ierse Tournedos met paddestoelen en een mousseline van pastinaak met een saus van Madeira.
- Fazant met zuurkool en een mousseline van spruitjes met eigen jus.
Ik koos zelf voor de Tournedos, en ook doorbakken was hij geweldig. Lekker mals nog, heerlijk van smaak. De saus was lekker zoetig, net zoals de mousseline van pastinaak. Verder waren er nog wat mini-linzen waar het vlees op lag, en vond ik die vorige keer echt niet lekker, dit keer waren ze zo op.

Freya heeft genomen van de fazant, en het blijkt dat ze nog steeds niet dol is op spruitjes. Gelukkig was het maar een klein beetje, net zo als de zuurkool, een eetlepel vol ongeveer.

De paddestoeltjes bij onze gerechten waren lekker, maar wel erg weinig. Alles bij elkaar een halve paddestoel?

Naar het dessert waren we allebei zeer nieuwsgierig:
Gecarameliseerde bread and butter pudding met rum-rozijnen ijs.
Hoe omschrijf je dat? Misschien een beetje als suikerbrood? Het is witbrood met jam in laagjes, overgoten met ei en melk. En dat gaat de oven in, en dan wordt het gecarameliseerd net als een crème brûlée. Het was heerlijk, zoet en zacht met een lekker krokant laagje.

Hier wel een minpuntje, we hadden allebei om vanille ijs gevraagd aan het begin van de avond, en dat was vergeten. Omdat we allebei flink vol waren na dit geweldige menu, hebben we maar van het ijs afgezien.


Het was een geweldig menu, waarvan alleen het kabeljauw gerecht tegenviel. De rest was heerlijk. Het restaurant was leuk versierd voor de kerst, de muziek was geen kerstmuziek, wat ook wel een plus is, en zat helemaal vol. De bediening (4 personen) was zo druk met bijschenken van water en wijn, dat ze mijn thee toch 2 keer zijn vergeten. Pas na diverse keren vragen werd dat gebracht.
Verder had ik mijn botermesje in de wijnkelder laten vallen (daar zaten we pal naast, een groot gat midden in het restaurant), en de schone is nooit gebracht. Gelukkig mocht ik die van Freya gebruiken. Het uitzicht op de open keuken was ook zeer interessant.
Het bloemstukje op onze tafel was helaas met een kaars in aanraking gekomen, dus gedeeltelijk verbrand. Niet echt een mooi gezicht en had eigenlijk vooraf vervangen moeten worden.
Een luxe toiletruimte, met eigen opgerolde handdoekjes per bezoeker, vind ik ook altijd erg leuk en prettig. Freya vond het wat koud daar binnen, maar ik had een mooi colbertjasje aan en merkte dat dus niet.

Na het afrekenen helaas zelf onze jassen moeten opzoeken in de smalle garderoberuimte. Er hing een vreemde jas over de mijne heen, terwijl er toch ook nummertjes aan de stang hingen met tafelnummers. Dus dat duurde even. Vind ik toch wel minnetjes hoor.

Al met al een geslaagde avond. En het cijfer, tsja, na lang nadenken toch een 9.
Het eten was prima, en prachtig opgemaakt. Alleen de bediening en de kleine details vielen toch wel wat tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten