tag:blogger.com,1999:blog-20432908125560811322024-02-08T09:02:18.734-08:00EtenswaardighedenAurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-7556080375703274782011-01-21T12:36:00.001-08:002011-01-21T12:36:41.758-08:00Restaurant San Siro Oudkerkhof 9 te Utrecht<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">21 januari 2011.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Het restaurant waar ik eigenlijk wilde eten was volgeboekt, dus liep ik door al koukleumend door de stad, waar zal ik dan gaan eten? Ik moet zeggen, ik heb er totaal geen spijt van dat ik bij San Siro ben uitgekomen, want ik heb genoten.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Het is een gezellig en sfeervol restaurant, kleine tafeltjes, maar mooi gedekt. Het linnen servet in 3 mooie servetringen zag er feestelijk uit, en het servies vond ik ook mooi. Zeer aardige en nette bediening. Maar het belangrijkste, wat heb ik gegeten?</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Ik kreeg al snel een bordje met twee ronde witte broodjes en een schaaltje olijfolie, en twee stengels in een glaasje met knoflooksaus. Erg lekker. </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Voorgerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Gekonfijte portobello met gemarineerde groenten, tabouleh, geitenkaas en vinaigrette van rode bieten.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Een gevulde portobello, maar dan anders. In een nieuwerwets jasje. De portobello was in plakjes gesneden, en lag in een net rijtje op het bord. Daarnaast een dikke “streep” van geitenkaas, gegarneerd met 3 groentenchips en rode alfalfa. Daarnaast twee rolletjes van ik dacht gemarineerde komkommer, en daar weer naast de tabouleh, gegarneerd met wat witte kool. De vinaigrette van rode bieten was als garnering op het bord aangebracht. </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Voor mij een aantal nieuwe producten, en erg lekker. En voor het oog een prachtig plaatje.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Hoofdgerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Gebakken eendenborst met gratin van knolselderij en parmaham, gestoofde groene kool en porcinisaus.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Ik heb even gegoogled wat porcini nu is, en ik kwam terecht op de wikipedia pagina van eekhoorntjesbrood: een paddestoel dus. Ik vond de saus lekker.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">De eendenborst werd geserveerd in mooie plakjes, op een bedje van groene kool en cantharellen. Ik heb al heel wat eendenborst gegeten de laatste jaren, maar nog nooit zo lekker als hier. Echt geweldig. </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Dit lag in het midden van het bord, de rand was verdeeld in drie stukjes knolselderij/parmaham taartje en drie quenelles van een mousselini van ik dacht pastinaak. Het was echt heerlijk.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Maar het dessert was zo mogelijk nog lekkerder:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Een chocoladetaartje met crème caramel, witte chocolade roomijs en een tuille van pistache.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Het chocoladetaartje was vers gebakken, en langzaam kwam er gesmolten chocolade uit te voorschijn. Mmmm zaligggg. Witte chocolade roomijs was heerlijk zacht van smaak, niet al te zoet. En de crème caramel zat in een klein rond schaaltje, helemaal geweldig. Ik heb zeer langzaam genoten van dit dessert. Als ik alleen was geweest, had ik beslist het bord afgelikt. </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Ter decoratie waren er nog een paar gele en rode druppeltjes op het bord, dat bleek een rode vruchten en een sinaasappel achtige gelei. Lekker.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Al met al, ik heb genoten van mijn avondje uit, alleen met mijn boek dit keer, en kom zeer zeker terug hier in San Siro.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">San Siro, jullie krijgen van mij een dikke 10.</span></div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-46421306968561560992010-12-27T10:54:00.001-08:002010-12-29T10:20:58.165-08:00Auguste in Maarssen.<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">26 december 2010.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Tweede kerstdag. Mijn lief zou gaan werken, en Freya was ook alleen thuis, nu<span style="mso-spacerun: yes;"> </span>haar familie naar alle wederzijdse schoonfamilies ging. Dus het plan lag er al snel: dan gaan we toch lekker weer samen uit eten? Lekker extra luxe, het is tenslotte kerst! Geen zin in Juliana, dat was vorig jaar. Kasteel Heemstede was al vol helaas, maar ik had goede dingen gehoord over Auguste in Maarssen, dus na wat gegoogle vonden we dat allebei een prima idee. De reservering was toen snel gemaakt.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">En het kerstdiner dat ons werd geserveerd was als volgt:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Amuse:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">een soepje van truffel en parmezaan en een tartaar van iers rundvlees en Gillardeau oester. </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">De soep was lekker, de kaassmaak overheerste, en het was wel aan de zoute kant. Het tartaartje was prima op smaak, de oester heb ik wel gezien maar niet echt geproefd. Ook zat er nog een fijn gehakt uitje in.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Als voorgerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Marbre van Amsterdams pekelvlees en eendenlever met een mayonaise van picalilly.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dit was echt erg lekker. Het pekelvlees was een soort gesmeerd met de eendenlever pate, daarna opgerold en plakken gesneden. Het zag er prachtig gemarmerd uit, en smaakt heel zacht. Ik had het wat zouter verwacht omdat het toch pekelvlees is. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Verder op het bord een streep van picalilly mayonaise, erg lekker, pittig van smaak. Een klein beetje salade met een zurige dressing, zilveruitje en plakje augurk. Heerlijk, paste er erg goed bij. En een streep mousse van champagne. Dat smaakte dus echt naar wijn, en helaas vind ik dat niet lekker. Maar het zag er erg mooi uit.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Verder was er nog een paar hele kleine krokante stukjes aardappel op de marbre, maar dat vonden we allebei niet erg nodig. Bij het zachte en romige van de marbre, viel dit uit de toon, vooral omdat je het bijna niet zag.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Als tussengerecht:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Coquilles op bietenrisotto met geschaafde zwarte truffel.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">De coquilles waren perfect gegaard, en goed van smaak. De bietenrisotto was heerlijk. Normaal niet mijn favoriete gerecht, maar dit was prima. Verder nog wat schuim van biet erbij, het zag er prachtig uit. <span style="color: #000099;">De mousselini van</span> <span style="color: #000099;">bloemkool was ook een lekkere zachte noot.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Als tweede tussengerecht:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Op de huid gebakken kabeljauwrug geserveerd met een jus van langoustines met schelpjes.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dit gerecht vonden we allebei wat tegenvallen. De kabeljauw was erg flauw van smaak. De schelpjes waren Vongole, en ik kreeg die van Freya. Ik vind ze heerlijk. De jus van langoustines viel wat weg, weinig smaak aan.Verder was er nog een klein beetje bulgur, dat was wel weer goed van smaak.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het hoofdgerecht was vervolgens een keuze tussen:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">- Ierse Tournedos met paddestoelen en een mousseline van pastinaak met een saus van Madeira.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">- Fazant met zuurkool en een mousseline van spruitjes met eigen jus.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik koos zelf voor de Tournedos, en ook doorbakken was hij geweldig. Lekker mals nog, heerlijk van smaak. De saus was lekker zoetig, net zoals de mousseline van pastinaak. Verder waren er nog wat mini-linzen waar het vlees op lag, en vond ik die vorige keer echt niet lekker, dit keer waren ze zo op.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Freya heeft genomen van de fazant, en het blijkt dat ze nog steeds niet dol is op spruitjes. Gelukkig was het maar een klein beetje, net zo als de zuurkool, een eetlepel vol ongeveer.<br />
<br />
De paddestoeltjes bij onze gerechten waren lekker, maar wel erg weinig. Alles bij elkaar een halve paddestoel?</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Naar het dessert waren we allebei zeer nieuwsgierig:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Gecarameliseerde bread and butter pudding met rum-rozijnen ijs. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><div class="ecxMsoNormal"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Hoe omschrijf je dat? Misschien een beetje als suikerbrood? Het is witbrood met jam in laagjes, <span style="color: #000099;">overgoten met ei en melk.</span> En dat gaat de oven in, en dan wordt het gecarameliseerd net als een crème brûlée. <span style="color: #000099;">Het was heerlijk, zoet en zacht met een lekker krokant laagje.</span></span></div><div class="ecxMsoNormal"><br />
</div>Hier wel een minpuntje, we hadden allebei om vanille ijs gevraagd aan het begin van de avond, en dat was vergeten. Omdat we allebei flink vol waren na dit geweldige menu, hebben we maar van het ijs afgezien.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het was een geweldig menu, waarvan alleen het kabeljauw gerecht tegenviel. De rest was heerlijk. Het restaurant was leuk versierd voor de kerst, de muziek was geen kerstmuziek, wat ook wel een plus is, en zat helemaal vol. De bediening (4 personen) was zo druk met bijschenken van water en wijn, dat ze mijn thee toch 2 keer zijn vergeten. Pas na diverse keren vragen werd dat gebracht.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Verder had ik mijn botermesje in de wijnkelder laten vallen (daar zaten we pal naast, een groot gat midden in het restaurant), en de schone is nooit gebracht. Gelukkig mocht ik die van Freya gebruiken. Het uitzicht op de open keuken was ook zeer interessant.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het bloemstukje op onze tafel was helaas met een kaars in aanraking gekomen, dus gedeeltelijk verbrand. Niet echt een mooi gezicht <span style="color: #000099;">en had eigenlijk vooraf vervangen moeten worden.</span><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Een luxe toiletruimte, met eigen opgerolde handdoekjes per bezoeker, vind ik ook altijd erg leuk en prettig. Freya vond het wat koud daar binnen, maar ik had een mooi colbertjasje aan en merkte dat dus niet.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Na het afrekenen helaas zelf onze jassen moeten opzoeken in de smalle garderoberuimte. Er hing een vreemde jas over de mijne heen, terwijl er toch ook nummertjes aan de stang hingen met tafelnummers. Dus dat duurde even. Vind ik toch wel minnetjes hoor.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Al met al een geslaagde avond. En het cijfer, tsja, na lang nadenken toch een 9.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het eten was prima, en prachtig opgemaakt. Alleen de bediening en de kleine details vielen toch wel wat tegen.</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-11499903750497428802010-12-27T10:53:00.002-08:002010-12-27T10:53:34.063-08:00Japans restaurant Juliana - Utrecht<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">19 december 2010.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">We hadden al plannen om te koken, lekkere stamppot rauwe andijvie met spekjes en rookworst, maar mijn lief wilde ineens lekker uit eten. Hij wilde trakteren op Japans eten, iets waar we allebei dol op zijn, maar wat toch wel duur is. Maar goed, we zijn nu bijna een jaar samen, en dat mag toch wel gevierd worden.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">We gingen allebei weer voor het menu Kiku, al had ik als gebruikelijk wat kleine aanpassingen:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Amuse:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Zeewier. Dat vond ik voor de eerste keer echt niet lekker.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Voorgerecht: </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Teppan Tempura. Dat is wat groenten, waar kleine stukjes rundvlees aan vast worden gebakken als een soort pannekoek. Daarbij een lekkere saus om het in te dopen, en smullen maar.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">(Peter had wel de Beef Sashimi)</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Vervolgens heb ik de usuyaki vervangen door barramundi filet (ofwel zeebaars). Perfect gaar, en heerlijk van smaak.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Gyoza is een van mijn favoriete gerechtjes, pasteitjes gevuld met fijn gekruid gehakt. Ook dit keer weer heerlijk.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">En daarna eendenborstfilet. Ook lekker met het vissausje ;) </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Even pauze, en vervolgens een rauwkostsalade met een heerlijke dressing om de smaakpapillen weer schoon te maken.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">En als hoofdgerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Geflambeerde ossenhaas, met japanse bami en gebakken groenten.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">De ossenhaas was perfect, voor mij lekker doorbakken en toch nog mals, en lekker gekruid door de chef aan tafel. De groenten heb ik voor het grootste deel laten liggen, dat is echt te veel meestal.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Vervolgens zaten we allebei zo vol, dat we het dessert van ijs met vers fruit hebben afgeslagen.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Na een gezellige avond en een heerlijke maaltijd langzaam door de sneeuw terug naar huis gelopen. Ik heb genoten mijn lief, dat doen we snel weer eens, samen lekker uit eten.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">8 sterren.</span></div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-90891521620231738642010-12-27T10:53:00.000-08:002010-12-27T10:53:01.344-08:00Stadskasteel Oudaen – Utrecht<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">30 november 2010.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Voor ons maandelijkse etentje, hadden we zin in Oudaen. Ik had de nieuwe kaart buiten gelezen, en dat trok me wel aan. De website was nog steeds niet ge-update helaas. </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Amuse:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Glaasje mosterdsoep, met schuim van knolselderij, gebakken pancetta en wat gebakken bospaddestoeltjes.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">De mosterdsoep was erg pittig, goede mosterdsmaak, klein beetje fijn gehakte ui erin. Schuim delicaat van smaak, de ham was lekker knapperig en zout. De paddestoeltjes als altijd lekker, klein beetje gekruid. Als garnering een of ander rankje, leek van een erwtenplant.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Als voorgerecht heb ik gekozen voor:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Rilettes van eend, met veenbessen en een crostini. Verder wat blaadjes snijbiet en rucola, en een lekkere dressing. De eend was een beetje zout, de bessen heerlijk zoet en de crostini lekker knapperig. Bovenop de eend waren wat fijngehakte mini-augurkjes, voor het zuurtje, de rucola was wat bitter, niet mijn favoriet. Maar alles bij elkaar smaakte het heerlijk, maar voor een voorgerecht wel wat veel.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Tussengerecht: </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">witlofsoep met schuim van truffel:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Ik vond het niet lekker ruiken, dus dat neemt je zin wel weg. Die geur was dus de truffel. De soep smaakte lekker romig, maar niet zo heel erg naar witlof, en dat is jammer, want daar ben ik dol op. Verder was het mondgevoel niet erg prettig, had wat meer gepureerd moeten zijn, of juist wat minder met stukjes witlof er in. Nee, dit is niet voor herhaling vatbaar.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Hoofdgerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Een stoofpotje van duif, met aardappelkroketjes, pastinaak en cognacsaus.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Dit was alles behalve een stoofpotje, en ik had er dus niet om gedacht om om doorbakken vlees te vragen. Gelukkig kreeg ik dat wel. De aardappelkroketjes was weinig aan, de groente was meer dan alleen pastinaak, wel eetbaar maar zeer ongelijk en slordig gesneden (ja, ik let wel op bij al die kookshows op tv!). De duif ging verder wel, maar ik vond het niet erg bijzonder. Dan kan mijn vader dat beter klaarmaken.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Nagerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Gekozen voor mijn favoriete crème brûlée. Alleen het kaneelijs heb ik verwisseld voor vanilleijs, dat was geen probleem. De garnering bestond uit twee rietjes van witte chocolade, mmm, wat knapperige amandeltjes, het geijkte takje munt en een beetje bramensaus. Erg lekker allemaal.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Helaas kon dit lekkere dessert de hele maaltijd niet goedmaken. Zowel het tussengerecht als het hoofdgerecht vielen me tegen, ook qua opmaak van het bord, wat normaal toch echt een plaatje is. Ook was het niet echt warm in die enorme hoge ruimte, dus volgende keer toch wat warmere kleding aantrekken!</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Freya had compleet andere gerechten, maar we waren allebei blij met onze keuzes, omdat we dat toch net wat lekkerder vonden dan dat van de ander.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Tsja, dit keer geef ik maar een 7,5. Wel weer goedmaken volgende keer Oudaen!</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-35542096417858766852010-11-19T13:27:00.001-08:002010-11-19T13:27:38.429-08:00Proeverij De Kleine Baron, Sweder van Zuylenweg te Utrecht<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Vrijdag 19 november 2010.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dankzij al die kookprogramma’s die ik zo graag kijk, had ik al weer enige tijd erge zin om uit eten te gaan. Freya kon deze maand helaas niet, dus ben ik vanavond in mijn eentje op pad gegaan. Vlakbij huis zit Proeverij De Kleine Baron, en ik ben er al vaker geweest. Eerlijk gezegd, waren die ervaringen niet echt goed, maar ik heb me laten verleiden door de kaart. Er staan erg leuke gerechtjes op, maar helaas, is de uitvoering het toch steeds net niet. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Wat bijzonder is aan dit restaurant, is dat ze hele en halve hoofdgerechten serveren, dus ideaal voor de kleinere eters (waar ik dus niet onder val).</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dus vanavond even gebeld, of er nog plaats was voor 1 persoon. En ja hoor, dat kon, en zij zorgden wel voor gezelschap. Maar ik had een leuk boek bij me, dus dat was geen probleem. Ik had thuis al gekozen voor het herfstmenu (3 gangen voor € 19,50), en wel voor de volgende gerechten:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Voorgerecht: </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Mosselen Mornay, gegratineerde mosselen in een kaas room saus</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Hoofdgerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Zeeduivel en Papilotte, met gekookte aardappel en witte wijn</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Nagerecht:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Gepocheerde perzik met pana cotta</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Toen ik dit bestelde, wees de serveerster mij op het feit, dat bij het herfstmenu het hoofdgerecht een kleine portie is. Aangezien de lunch er vandaag bij was ingeschoten, had ik flinke trek, dus ik besloot nog een ander half hoofdgerecht erbij te bestellen:</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Hoofdgerecht 2: </span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Springbokfilet met bosbessensaus</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Vooraf werd er een miniatuur witbrood geserveerd, met een heerlijke kruidenboter/crème.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Het voorgerecht was een schaaltje mosselen in een zeer dunne kaas room saus, waarin wat fijn gesneden uitjes. Helaas waren de mosselen verder niet gegratineerd. Het was wel smakelijk, maar niet bijzonder. Een stukje brood hierbij zou wel prettig zijn.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Toen werden dus mijn twee hoofdgerechten tegelijk geserveerd, wat me zeer verbaasde. Ik begon met de springbokfilet. Ik had hem doorbakken besteld, wat de chef me afraadde, maar wat ik toch wilde. De springbok was lekker, en de saus was ook goed. Erbij op het bord lag een folie pakketje met gegaarde ui en een koolsoort. Veel te veel (ja ik let wel op bij die kookshows!) en verder een beetje saai eigenlijk.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">De zeeduivel en papilotte (dat betekent gegaard in papier, maar was hier aluminiumfolie) was veel te gaar, het was net vispuree. Er was niets over van dit mooie visje. Het midden was iets steviger, maar daar twijfelde ik eraan of het wel goed was schoongemaakt. De groenten erbij waren een paar stukjes wortel, een boontje, en weer wat ui. En wat stukjes gekookte aardappel. Dus dit viel me erg tegen.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Als bijgerecht waren er nog gefrituurde aardappelpartjes met mayonaise.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Dan het dessert. Het bord zag er werkelijk uit als een plaatje. Heel mooi gedaan. Panna cotta is een soort pudding, niet te zoet. Om het torentje panna cotta lagen vijf gepocheerde perzik schijfjes, en een paar streepjes van een groene crème. Ik proefde verder wat kaneel, maar ik kreeg ook een branderig gevoel op mijn tong bij het proeven van de perzik, waardoor weet ik niet. De crème was lekker, maar de serveerster wist niet waar het naar smaakte (ik ook niet, iets zoetig, meer niet).</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Al met al wel een leuk diner, maar toch is het het net niet. En heb ik een toch wat ontevreden gevoel hierover. Het gaat gewoon mis in de uitvoering, de details, en de garnering. Wat moet ik zeggen, three strike, you’re out! Ik denk niet dat ik hier snel nog een keer naar toe ga, ook al is het zo makkelijk dichtbij huis.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Het is aardige bediening, maar de dames mogen wel wat vlotter en beter afruimen. Verder een zeer gezellige ruimte. Diverse maten tafels en verschillende stoelen. Ik wilde liever niet op een harde houten stoel zitten, en kreeg zonder problemen een grotere zachte stoel met hoge rugleuning.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="color: black;">Na lang dubben, mijn cijfer, een 6.</span></div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-6378868610127158322010-11-04T14:31:00.001-07:002010-11-04T14:31:42.771-07:00Restaurant Gauchos, Oudegracht in Utrecht<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">4 november 2010.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Gauchos is een Argentijns grill-restaurant, wat nooit mijn eigen keuze zal zijn, omdat ik niet van grill houdt. Maar ter gelegenheid van een kantooruitje heb ik daar dus gegeten. Het is een werfkelder, mobiele telefoons hebben er geen bereik, wat wel voor rust aan tafel zorgt.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Maar helaas ga ik geen gloeiende review schrijven over dit restaurant. We mochten niet zelf uit de kaart kiezen, maar hadden de keuze uit twee voor en hoofdgerechten. Het duurde erg lang voor de ober de drankjes kwam opnemen, en nog langer voor het gebracht werd. Een gedeelte van de bestelling werd gewoon vergeten, met als gevolg dat je in 2 uur tijd maar 1 drankje had, en dat in een veel te warm restaraunt. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Voorgerechten: een caesar salade of chorizos</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Hoofdgerechten: Bife de Cuadril of Gegrilde zalm</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Nagerecht: chocolademousse met slagroom</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Na het (eindelijk) opnemen van de keuze kregen we plankjes met 4 kleine zachte bruine broodjes, die wel goed warm waren, met kruidenboter, tapenade, olijfolie en een grote bus zout. En dat terwijl peper en zout al gewoon op tafel staat.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Als voorgerecht koos ik voor de caesar salade. Wat we kregen was een salade van grove stukken sla, met de nerven er nog in, een wat zure te natte dressing, olijven (2), croutons, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes. Allemaal in een grote witte kom, gedecoreerd met een groot koolblad als een soort vlag er boven uit stekend.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik heb mijn geheugen nog even gecontroleerd met google/wikipedia, en een caesarsalade heeft in ieder geval ei en meestal ansjovis of een Worcestershire sauce, wat naar ansjovis smaakt, verse zwarte peper en lemon/lime. Dus wat dit was, geen caesar salade. Echt lekker vond ik het niet door de dressing.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor de steak, wat makkelijk is als je geen zalm lust. Ik vroeg om doorbakken, want ik houd echt niet van een bord waar het bloed overheen loopt zoals bij mijn collega’s het geval was. Mijn biefstuk was dus doormidden gesneden, en inderdaad goed doorbakken. Ook gortdroog omdat het gegrild is, en hij smaakte gewoon verbrand. Ik heb er maar champignon saus bij gevraagd extra, want er zat nergens saus bij. Toen ik dat eindelijk kreeg, was het wat beter te eten. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">De patat die geserveerd werd, was bedoeld voor 3 personen, na 10 minuten kwam de ober vragen of alles naar wens was, en hebben we alsnog gevraagd om de resterende patat, de salade die er ook bij hoorde, en fritessaus. De frietjes waren van die dunne Franse, en die smaakten prima met wat zout.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">De chocolade mousse tenslotte smaakte redelijk, maar niet echt bijzonder. Er zaten nog stukjes (swirls) van chocolade in, en het was gedecoreerd met een blaadje munt en twee chocolade staafjes. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het was een 3 gangen menu voor 25 euro maar voor dat bedrag kun je zeker beter eten. Door de slechte, trage bediening, die o.a. ook de tafels niet netjes afruimden, de lege glazen allemaal lieten staan, de gerechten die gewoon niet goed waren (ja, ik weet het, ik ben verwend, maar toch), geef ik dit restaurant een 3. Ik kom hier zeker niet terug.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het enige pluspuntje zijn de toiletten, mooi ruim en schoon, en een leuke ruimte met een leuke wastafel.</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-50671154877503029122010-10-28T10:30:00.001-07:002010-10-28T10:30:53.445-07:00Japans restaurant Juliana te Utrecht<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Maandag 25 oktober 2010.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik stapte kantoor uit, en ik dacht, goh, ik heb zo’n zin om uit eten te gaan! Laat ik Freya eens bellen. Die wil vast wel mee. En ja hoor, daar had ze wel oren naar. Haar keuze dit keer, dus ons vertrouwde lievelingsrestaurant Juliana aan de Amsterdamsestraatweg te Utrecht. Het eten is er heerlijk, de chefs die voor je neus het eten aan een grote bakplaat klaarmaken, het attente bedienend personeel. Je kunt ook rustig aan tafel gaan zitten, maar Freya en ik vinden het aan de bakplaat leuker en gezelliger.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">We kennen de kaart al bijna uit ons hoofd, en aangezien ik alles al eens geprobeerd heb, houd ik het tegenwoordig meestal bij mijn favoriete gerechten. Menu Kiku, met een paar wijzigingen. Eerst kregen we nog een lekkere amuse van dat bijzondere Japanse rundvlees.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Mijn menu bestond hieruit:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Vegetarische sushi. In plaats van vis is er groente of ei bovenop de sushi rijst. Een beetje gember, en uiteraard Wasabi. Daar ben ik nog altijd zeer voorzichtig mee! En een lekkere soja saus om in te dippen.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Vervolgens een stukje zeebaarsfilet, gyozo (dat zijn heerlijke vleespasteitjes) en een stuk eendenborst. Speciaal voor mij goed doorbakken, daar houd ik van.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dan even pauze, en een rauwkost salade met een bijzonder lekkere huisgemaakte dressing om je smaakpapillen weer wakker te schudden.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Als laatste een kom Japanse bami, 2 ons geflambeerde ossenhaas en nog wat gebakken groente. Tsja, die groenten konden er echt niet meer bij hoor, geef maar aan de buurman.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dit alles onder het genot van een potje Japanse thee met suiker. Dessert kon er bij mij niet meer bij, maar Freya heeft genoten van een lekkere coupe ijs met vers fruit en slagroom. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Al met al, weer een geslaagd etentje en een gezellige onverwachte avond uit, met veel boekengeklets. Freya, ik bel je snel weer!</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-86194727158451530602010-10-06T09:59:00.001-07:002010-10-06T09:59:44.782-07:00Restaurant Kasteel Heemstede.<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">5 oktober 2010.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Al sinds ik een paar maanden geleden de menukaart van dit restaurant onder ogen kreeg, wilde ik hier gaan eten. Dus toen Freya voorstelde lekker uit eten te gaan bij een van onze favoriete restaurants, stelde ik dit restaurant voor. Ongeveer dezelfde prijsklasse, eens wat nieuws weer uitproberen. En daar had zij gelukkig ook wel zin in. Wat een ervaring was het zeg, geweldig. Nu hebben we allebei wel wat met kastelen, dus dat maakte het nog extra bijzonder. We zijn hier echt verwend, heel luxe van binnen, zeer attente en galante bediening, en de gerechten waren een streling voor het oog en de mond.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Laat ik maar bij het begin van de avond beginnen, en proberen alle ervaringen op te sommen.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Als eerste kregen we een aperitief aangeboden, dat bestond uit groentenchips met luchtige kerriemayonaise en een spiesje van salami, augurk en een olijfje.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">De groentenchips bestonden uit rode biet, truffelaardappel, pastinaak en aardappel met kummel. Dunne schijfjes groenten die gefrituurd zijn. Zeer apart, en lekker, behalve de aardappel met kummel, dat vonden we allebei niet lekker.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het spiesje vond ik niet lekker, maar ik hou dan ook niet van salami en niet van olijven, dus voor mij was dit geen lekker hapje. Maar uiteraard heb ik het wel geprobeerd.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Vervolgens kregen we een amuse aangeboden. Dat was niet 1 mooi gerechtje, maar 4 zeer bijzondere dingetjes. Zondag heb ik het nog beweerd: nee, een oester wil ik echt niet proeven. Dat trekt me totaal niet. Maar ja, dan staat het ineens voor je neus, en ja, dan toch maar …</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">De amuse:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>Fine Claire oester met komkommer, dille en komkommerschuim. In 1 hap naar binnen laten glijden, en proeven maar. Door de komkommer was het wel lekker fris, maar ik vond de nasmaak heel erg zilt, heel erg visserig. Niet echt mijn ding. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>Bitterbal van tomaat, basilicum en Parmezaanse kaas met kruidencrème. Klein hapje, maar erg lekker, beetje zoetig.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>Schuimig soepje van pompoen met een crostini van gerookte paling. Echt heel erg lekker. De soep was warm, en lekker pittig van smaak, goede nasmaak ook.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>Rundertartaar met truffelcrème en krokante aardappel. Dit was een mengsel van rundertartaar dus, heel fijn gesneden rauw rundvlees, met mini stukjes krokante aardappel, en een sjalotje en nog wat dingetjes. We vonden toch de uismaak als nasmaak heel erg overheersen helaas.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ook werd er een prachtig plateautje neergezet, met een schaaltje zout, een schaaltje boter, en een klein kannetje waar aan tafel olijfolie werd ingeschonken. Vervolgens werd er een broodje aangeboden door de ober, een klein wit pistoletje, of een rondje zuurdesembrood. Dat werd keurig op je broodbordje neergelegd. En als het op was, werd er een nieuw broodje aangeboden.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Hierna kregen we pas de menukaart te zien (uiteraard hadden we die al lang bestudeerd op het internet!).</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">We kozen allebei voor een hoofdgerecht en een nagerecht. In het speciale Kasteel Heemstede menu zaten helaas wat gerechten die ik niet lekker vond, dus daar niet voor gegaan dit keer. Maar eerlijk moet ik zeggen, dat had ik waarschijnlijk nooit opgekregen na al die extra gerechten die we kregen.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik ging voor: de gebakken tarbotfilet met cantharellen, fondantaardappelen, zilveruitjes, Pata Negra en schuim van butternut pompoen. Een feest voor het oog zoals dat bord er uitzag, en in 1 woord heerlijk. De tarbot was perfect gebakken, en absoluut graatloos. Daarop lagen wat plakjes Pata Negra, en de sterke hamsmaak paste zeer goed bij de rest van de smaken op het bord. De zilveruitjes waren gebakken en zoetig van smaak, de aardappelstukjes waren ook lekker en goed gegaard, de cantharellen waren perfect, en verder waren er ook nog wat plakjes zwarte truffel (weer een eerste ervaring voor me) en wat gekookte spinazie (denk ik).</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Freya ging voor de proeverij van kalfsvlees met een mousseline van knolselderij met salie en lichte jus met gerookte knoflook. Kleine mooie gerechtjes op een mooi bord, waar ze van heeft genoten. Achteraf de ober gevraagd wat het nu precies was, en ook daar zaten weer nieuwe ervaringen bij:</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>ravioli met kalfszwezerik;</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>bitterbal van kalfsniertjes;</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>staafjes van gebraden kalfswang;</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>kalfstong in rode wijnsaus;</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 36pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-list: Ignore;">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';"> </span></span>kalfsribeye, dat lag op de mousseline.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Toen kregen we nog een predessert, dat bestond uit drie bereidingen van rabarber, om de smaakpapillen weer wakker te schudden. Freya is normaal niet zo’n fan van rabarber, maar dit vond ze wel lekker (net als ik). Een klein breed glaasje, met onderin een mousse van rabarber, beetje zoetig van smaak, daarbovenop stukjes rabarbar die heel zuur waren, en daar weer bovenop een beetje ijs van rabarber. In eerste instantie dacht ik: ooo zuuuurrrr. Maar als je alles tegelijk proeft, was het toch wel lekker. Dus de glaasjes gingen schoon leeg.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">En dan het echte dessert. Voor Freya was dat: Limoen cheese cake met verschillende soorten rood fruit, aardbeien-sinaasappelijs en yoghurtklompjes. Freya is altijd dol op cheese cake, dus toen ze me vertelde, de lekkerste die ze ooit heeft gegeten, dat wil dan heus heel wat zeggen!</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Mijn dessert was: gepocheerde perzik met amandelgelei, ijsmousse met witte chocolade en pistache en een taartje van perzik. Een prachtig bord, met een prachtig dessert, waarvan ik heb gesmuld! Die amandelgelei, zoiets heb ik nog nooit geproefd, zeer bijzonder. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">En dan de attente bediening, dat maakt zo’n bijzondere eetervaring helemaal af. Eerlijk gezegd, ik wilde dat ik wat nettere kleding had aangedaan, om beter in deze luxe omgeving te passen, dus volgende keer zeker in stijl. De maître gaat je voor naar de gereserveerde tafel, terwijl een andere ober de jas ophangt in de garderobe. De stoel wordt netjes aan/ondergeschoven, en er wordt een glas champagne aangeboden. Dat lusten we allebei niet, dus beleefd afgeslagen. Ik heb een kop thee besteld, en vervolgens kon ik uit losse theesoorten kiezen. Mijn favoriete Assam zat daar ook bij, dus de keuze was tenslotte toch gemaakt. Vervolgens kreeg ik een heel potje thee, met een mooi potje suiker erbij, waar ik voor de hele avond genoeg aan had. Freya ging voor de cola light, met water erbij.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het mooie linnen servet werd op mijn schoot gelegd, en als je even opstond, werd dat servet door de ober netjes opgevouwen en over de armleuning van de stoel gelegd voor je. En die stoel werd weer netjes aan/ondergeschoven als je terug kwam. Ja, prachtige leunstoelen, die echt in een kasteel passen. Later werden ook de broodkruimeltjes met een kruimelmes van het tafelkleed opgeveegd. Water en thee werden netjes bijgeschonken als het nivo in het glas daalde. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Toen de ober doorhad dat ik alles netjes en precies wilde opschrijven wat we aten, nee dat is niet nodig, ik print een menu voor u uit. En ja hoor, we kregen allebei een mooi menu met alle gerechtjes die we hebben gegeten<span style="mso-spacerun: yes;"> </span>daarop vermeld. Op de voorkant wat mooie foto’s van het kasteel (en de chefkok), dus echt een leuke herinnering. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Toen we eindelijk weggingen, was het toegangshek aan de oprijlaan al gesloten, maar dat ging heel langzaam voor ons open toen we eraan kwamen rijden. Geweldig ook om dat te zien, wat je normaal alleen in een film of zo ziet! O ja, ook heel belangrijk, nette luxe toiletruimte met kleine handdoekjes voor de gasten. En voldoende parkeergelegenheid, al was Freya’s autotje wel wat verlegen tussen al die duurdere familieleden …</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Al met al, een gezellig avond en een geweldige ervaring rijker. Kasteel Heemstede, we komen zeer zeker terug. Ik kan niet anders dan een 10 geven, want ik heb geen enkel minpuntje.</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-69337129745202429182010-09-19T14:02:00.001-07:002010-09-19T14:02:09.226-07:00Brasserie De Stern, De Koog, Texel<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">18 september 2010</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Freya was toch naar Texel gekomen, ze voelde zich gelukkig wat beter. Dus na een mooie rondrit hadden we wel zin in een lekker maaltje. We hadden allebei niet veel zin in een groot restaurant met veel kinderen, dus hebben we gekozen voor Brasserie De Stern. Een klein zaakje, gezellig ingericht, met Oudhollandse gerechten op de kaart. Slechts 1 kok en 1 ober, dus het duurde wel even, maar dat was achteraf toch zeer de moeite waard.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik heb gekozen vooraf voor paling op toast. Ik kreeg een mandje met 2 getoaste witte boterhammen en een schaaltje boter, vervolgens een bord met wat kale ijsbergsla, plakjes citroen en limoen, en drie lange stukken palingfilet. Pff, wel wat veel voor een voorgerecht. Maar de paling was voortreffelijk, goed gefileerd, niet met van die harde stukjes erin, en met het brood erbij niet te vet.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor een runderstoofpotje, 2 heerlijke sucadelapjes in jus/saus. Daarbij werden diverse groentes geserveerd: zalige rode kool, worteltjes, spercieboontjes en mijn favoriet: witlof met ham en kaas uit de oven. Frietjes en aardappeltjes en wat salade ontbraken ook niet.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik heb genoten, het vlees was heerlijk mals en geweldig van smaak. Geen wonder dat ik dit ieder jaar kom eten ;).</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Freya heeft gekozen voor de carpaccio. Het vlees was erg goed, alleen de garnering was ze niet tevreden over. Plakjes citroen en limoen horen er niet bij. Ze miste de pijnboompitjes en dergelijke. Als sausjes kon ze kiezen uit pompoenpitolie of balsamicoazijn. En dat was allebei niet echt een succes.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Vervolgens als hoofdgerecht een lamstoofpotje. Een klein pannetje helemaal vol met stukjes lam, wortel, ui, paprika, courgette, in een lekkere beetje pittige saus. Ze heeft hiervan gesmuld totdat ze mijn sucadelapje proefde, toen had ze spijt. Maar de rode kool was de lekkerste die ze ooit gegeten heeft, dus dat wil wat zeggen. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Wat ik nooit lekker zal gaan vinden, zijn aardappeltjes in de schil. Maar helaas schijnt dat te horen tegenwoordig. Zowel de frietjes als de aardappeltjes waren een beetje vettig naar onze smaak.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Helaas waren we allebei zo vol dat er geen ruimte meer was voor een lekker toetje. We hebben de maaltijd dus alle eer aangedaan.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Wat ik bij de buren op de borden zag verschijnen, zag er ook heel goed uit. Hele grote porties, dat wel. Dus heb je flink trek, en zin in ouderwets lekker, ga dan hier eens eten.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Een cijfer, een 8,5. Het vlees is bijzonder lekker, maar eromheen kan nog net iets beter verzorgd worden.</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-44915014790417589492010-09-19T14:01:00.005-07:002010-09-19T14:01:37.244-07:00Restaurant ’t Pruttelhuus, De Koog, Texel<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">12 september 2010.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Mijn vriend en ik hadden zin om lekker mosselen te eten, en dat moet toch zeker kunnen op een eiland, nietwaar? Ik had een advertentie gezien in het krantje van ergens onbeperkt mosselen eten, dus vooruit. Maar eenmaal daar aangekomen stond het restaurant ons allebei niet aan. Erg massaal, erg druk, nee, we gingen toch maar ergens anders naar toe.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dus terug naar De Koog, en de Dorpsstraat doorgelopen, keuze genoeg daar. Uiteindelijk zijn we beland bij ’t Pruttelhuus, die ook reclame maakten voor hun mosselen, helaas niet onbeperkt. Lekker gaan zitten aan het enige nog vrije tafeltje, en een drankje besteld. Vervolgens schrokken we een beetje van de prijzen van met name de voorgerechten, dat kon ons budget op dit moment even niet hebben. Dus hebben we het bij de mosselen gelaten.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">We kregen als eerste een bord voorgezet, met daarop een lekker gestoofd peertje, een rolletje spercieboontjes met spek, en 3 gekookte mosselen, en een minischaaltje met mosterd. Was dat het dan? Nee toch zeker! Natuurlijk niet, er kwam een mandje met stokbrood en kruidenboter, een schaal friet, een schaaltje gegratineerde aardappelschijfjes, een schaaltje met salade, en een grote pan met gekookte mosselen en nog een drietal sausjes.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het peertje was heerlijk (en normaal laat ik dat echt liggen!), maar de boontjes waren niet gehaard! De uiteindjes, stukken van de plant zaten er nog aan! Dat kan dus echt niet he. Dus dat heb ik gauw weggedaan. De mosselen waren erg lekker, en voor mij was het zeker genoeg. Brood met kruidenboter ben ik altijd dol op, de frietjes waren goed, en de aardappeltjes erg lekker maar zeer machtig.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Helaas zonder toetje ook weer weggegaan, want mijn Texelse vriendin zou nog op visite komen om mijn vriend te ontmoeten, en zo werd de avond erg laat maar zeer gezellig.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Een cijfer, mmm. Slechte boontjes en 1 bewoonde mossel. Zeer comfortabele stoelen, gezellig restaurant, aardige bediening hoewel het erg druk was, ik geef het een 7,5. Als het budget het toe laat kom ik nog wel een keer wat andere gerechten van de kaart proeven.</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-8994490087222430952010-09-19T14:01:00.001-07:002010-09-19T14:01:06.576-07:00Texel Culinair<div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Het weekend van 10, 11 en 12 september was Texel Culinair, heerlijke proeverijen van kleine gerechten gemaakt met echte Texelse ingrediënten. Ieder jaar in De Koog op Texel. Het was toeval dat mijn vakantie samenviel met dit weekend, maar volgend jaar zal dat vast met opzet zijn, want het was weer heerlijk. Helaas viel het weer wat tegen dit keer, maar ik kwam om uit te rusten en bij te komen, en dat is wel gelukt geloof ik.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Hier onder volgt een opsomming van de gerechtjes die ik heb geproefd, want alles proberen gaat helaas echt niet, hoe verleidelijk het er ook allemaal uitzag en rook.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Je moet beginnen met muntjes te kopen, genaamd Kögertjes. En met die muntjes kan je dan de gerechten kopen, die 1, 2, 3 of 4 kögertjes kosten. Gelukkig heb ik nog het boekje van Texel Culinair, waar alle restaurants in staan die meededen, en de gerechten die geserveerd werden. En nee, dit heb ik niet allemaal in 1 keer gegeten, maar verdeeld over twee dagen, en soms gedeeld met mijn vriend.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;">1.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Restaurant Noordzee. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt;">Een stukje zeebaars op een bedje van groenten, met Texelse shii-take paddestoelen, en gestoomd in een stukje cederhout. Dit cederhout werd vervolgens gedeeltelijk verbrand, en verder geserveerd met wat wasabi-mayonaise.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Die zeebaars had ik daarvoor nog zien zwemmen in het zeeaquarium van Ecomare, dus ik wist wat ik ging eten. Ik vond het erg lekker. De vis smaakte niet te erg vissig, en vooral met de wasabi-mayonaise was het zeer smakelijk. De paddestoelen zijn ook erg lekker. Die heb ik wel in meer kramen zien staan en geserveerd zien worden. </div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;">2.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Sandton Hotel De Cooghen.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Een combinatie van coquille en biet met pastinaak crème. Het zag er werkelijk prachtig uit, bijna te mooi om op te eten.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Op een bordje lagen twee kleine hoopjes pastinaak crème, daarop een coquille die helaas naar onze smaak te rauw was, met een glazuur van gele biet en een plakje rode biet en een jasmijn bloemetje. Verder was het bordje versierd met een paar druppels<span style="mso-spacerun: yes;"> </span>balsamico stroop en vergruizelde pistachenootjes.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Helaas alles tezamen toch mooier voor het oog dan voor de tong.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB;">3.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Restaurant Talk of the Town.</span></div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span></span>Mexicaanse kaasfondue. Je kreeg een klein soepkommetje met een beetje gesmolten kaas, twee stukjes stokbrood, wat nachochips, een reepje paprika en een jong maïskolfje. Ik had nog nooit kaasfondue gegeten, dus was hier erg nieuwsgierig naar. Mexicaans betekent dat het best pittig was van smaak. Het zag er uit als erg weinig, maar vulde heel erg, wat wel jammer was want ik had best meer willen proeven. Lekker, maar niet echt voor herhaling vatbaar.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;">4.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Echte Bakker Timmer.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Een adres wat ik nooit oversla als ik op Texel ben. Ze hadden grand dessert, oftewel allemaal mini gebakjes en mini toetjes, met een gratis kopje thee. Daar was ik wel aan toe, want het was best koud. Je mocht zelf 4 dingetjes uitzoeken. Ik heb gekozen voor een hoorntje met jutter bavarois, (jutter is Texelse kruidenbitter), een mini tompouce, een glaasje met banketbakkers room, aardbeien saus en een wat frissere slagroom, en een glaasje met chocolademousse, cappuccino mousse en nog iets. Ben helaas al vergeten wat dat was. Lekker, had best wat meer in mogen zitten in die glaasjes ;)</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;">5.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Restaurant Le Casserole</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Een pastei gebakje, gevuld met ragout van Texels rund en Texelse shii-take. Heb er maar 1 woord voor: geweldig! Ja het was echt erg lekker, gewoon pastei bakjes van bladerdeeg uit de supermarkt helaas, maar de inhoud was rijkelijk gevuld met vlees en zeer goed van smaak. Voor herhaling vatbaar dit gerecht.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;">6.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Brasserie Van Gogh.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Rollade van Texels weiderund gevuld met spek, uitjes en een verrassing, zacht gestoofd met een krachtige rode wijnsaus. De verrassing bestond uit een augurkje, de rode wijnsaus vond ik te sterk van smaak, als niet-wijndrinker gewoon niet lekker dus. De rode kool die erbij werd geserveerd met het röstirondje was wel lekker. Maar verder vond ik het toch wat tegenvallen.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;">7.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Restaurant Bos en Duin.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Botermalse ossenhaas van Hollands rund met puree van knolselderij, waarbij fijn gesneden Texelse shii-takes met bosui en krachtige truffeljus.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Wie mij kent weet dat ik van doorbakken houd, en daar had ik ook om gevraagd, maar helaas niet gekregen. Voor mij was het vlees dus te rauw, en ik vond het ook erg flauw van smaak. De puree was heel erg weinig, maar wel lekker, en de shii-take waren weer lekker. Maar toch, een beetje tegenvallend.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Dit restaurant heeft de eerste prijs gewonnen.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;">8.<span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Slagerij Goënga.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><span style="mso-tab-count: 1;"> </span>Deze slagerij staat bekend als de beste slagerij van Texel op het gebied van lamsvlees. Dus ik ging voor het lamsvlees. Het werd koud geserveerd, was veel te rauw naar mijn smaak. De groenten eronder waren ook niet naar mijn smaak, en het aardappeltje stelde vervolgens ook weinig voor. Nee, dit viel me echt heel erg tegen.</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt 18pt; tab-stops: 18.0pt; text-indent: -18pt;"><br />
</div><div class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Er waren nog veel meer gerechten die ik wel had willen uitproberen maar helaas, de buik was vol. Maar volgend jaar ben ik er zeker weer bij.</div>Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-50425669283276215382010-08-27T13:58:00.001-07:002010-09-19T14:00:32.689-07:00Restaurant De Beleving, UtrechtRestaurantweek dag 3, woensdag 25 augustus 2010.<br />
<br />
Restaurant De Beleving, Utrecht<br />
<br />
Uit eten met twee ex-collega’s is inmiddels ook al traditie aan het worden. Lekker bijpraten en roddelen over wat er op kantoor gebeurt. Michelle heeft dit restaurant uitgekozen, waar het personeel life zingt tijdens het eten, begeleid door de piano. De een zingt wat mooier dan de ander, maar het blijft wel moeilijk over al dit geluid heen nog te kunnen praten met elkaar.<br />
<br />
De Beleving is gevestigd in een werfkelder aan de Oudegracht, net voorbij Oudaen. Een lange smalle pijp, met twee rijen tafels, en aan het eind de open keuken, net voor de toiletten. Het is leuk daar even te staan kijken voor je teruggaat naar je tafel.<br />
<br />
Het menu was alleen kiezen uit vis of vlees, en er werd niet bij verteld wat het was, dat was dus echt een verrassing tot het voor ons werd neergezet.<br />
<br />
<br />
<br />
Ook nu weer werden er eerst broodjes geserveerd, maar niet met boter dit keer. Er kwam een schaaltje met drie vakjes, waarin wat olijfolie, wat grof zout en wat peper. De bedoeling is je broodje in de olijfolie te dippen en dan in het zout of peper. Daar moet je wel heel voorzichtig in zijn, want het is al snel veel te zout.<br />
<br />
De amuse bestond uit een glaasje gazpacho, koude tomatensoep. Helaas was het geen tomaat wat ik proefde, maar komkommer. Ook nu weer met te grove stukjes erin, zodat ik ging kauwen. Niet echt naar mijn zin dus.<br />
<br />
Aangezien ik zelf het vleesmenu heb besteld, en een vriendin het vismenu, kan ik gelukkig wel het hele menu hier vermelden.<br />
<br />
<br />
<br />
Voorgerecht:<br />
<br />
Vitello tonato of huisgerookte zeeduivel met limoendressing en venkelsalade.<br />
<br />
<br />
<br />
Hoofdgerecht:<br />
<br />
Boef blonde met aardappel/tomatenpuree en sperzieboontjes of victoriabaars met venkelsalade, zeekraal en rijst met tomatensaus.<br />
<br />
<br />
<br />
Nagerecht:<br />
<br />
Yoghurtbavarois met rode vruchten en straciatella ijs.<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
De vitello tonato was erg lekker, en is een soort carpaccio weer, maar dan met kalfsvlees en tonijn mayonaise. De tonijn smaak overheerste gelukkig niet, was prima van smaak zo alles bij elkaar.<br />
<br />
Het hoofdgerecht was dus witte koe, twee grote lappen half rauw rundvlees. Zeker veel te rood naar mijn smaak, jammer dat daar niet naar wordt gevraagd door de bediening. Moeilijk snijbaar, maar de smaak was prima. Volgende keer stuur ik het zeker terug naar de keuken want ik hou nu eenmaal van doorbakken en gaar.<br />
<br />
Erbij geserveerd twee quenelles van aardappel-tomatenpuree, prima. De sperziebonen waren helaas maar heel even gekookt, en veel te hard naar mijn smaak, die heb ik laten liggen. De paar paddestoeltjes die er tussen zaten heb ik wel lekker opgegeten. <br />
<br />
Het nagerecht, tsja. Een hapje yoghurt bavarois met wat rode vruchtensaus was prima van smaak. De saus zelf is zuur zuur zuur. En na een hapje ijs was de bavarois ineens ook alleen maar zuur. En dat terwijl ik ze in de keuken bezig zag met chocoladetaartjes! Nee, zeker niet naar mijn smaak, zuur rood fruit met zure saus. <br />
<br />
De bediening was erg traag, de lege borden bleven zeker een kwartier staan, en er zat een uur tussen de gangen. Ook waren ze niet bereid mijn vragen tussendoor te beantwoorden, daar waren ze te druk voor. Misschien is het wel een avondvullend programma, maar dat is nu eenmaal te lang. <br />
<br />
<br />
<br />
Nee, dit is geen restaurant waar ik naar terug wil. Ik geef het een 5,5.Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-43497328672370153272010-08-27T13:57:00.001-07:002010-09-19T14:00:06.400-07:00Kasteel Montfoort, te MontfoortRestaurantweek dag 2, dinsdag 24 augustus.<br />
<br />
Kasteel Montfoort, te Montfoort<br />
<br />
Samen met Freya uit eten is iets wat ik wel vaker doe. We houden allebei van lekker luxe uit eten, en dan maakt de prijs niet zo heel erg veel uit. Een excuus is al gauw gevonden. En als de een vraagt, ga je mee, zegt de ander al gauw ja. We hebben redelijk dezelfde smaak, en het is altijd gezellig. Over boeken pratend komen we de avond meestal wel door. <br />
<br />
Helaas is er niet veel over van het oorspronkelijke kasteel dan de voorkant, waar ook het restaurant in is gevestigd. De eetzaal is lang en smal, tafeltjes met stoelen aan een kant, en een lange bank langs de muur. Een mooie schouw in het midden. De stoelen waren roze en rond, en voor mij persoonlijk zaten ze niet lekker. Op een bank zitten vind ik altijd oncomfortabel, te weinig steun. De tafeltjes waren wel mooi gedekt met een wit tafelkleed, grote linnen servetten en zwaar bestek. <br />
<br />
Het menu was dit keer voor iedereen hetzelfde, met alleen de mogelijkheid een extra vierde gang te nemen, maar aangezien zowel Freya als ik geen zalm lusten, hebben we die optie niet genomen.<br />
<br />
<br />
<br />
Voorgerecht:<br />
<br />
Gepekelde en huisgerookte kalfs-ribeye met munt-mosterdsaus<br />
<br />
Hoofdgerecht:<br />
<br />
Suprème van zwartpootkip met saus van gerookte boter<br />
<br />
Nagerecht:<br />
<br />
Taartje van yoghurt en citroen geserveerd met bramencoulis<br />
<br />
<br />
<br />
Als eerste kwamen er een paar mooie witte en bruine broodjes op tafel, met een schaaltje boter. Vervolgens kwam een serveerster langs met een flesje olijfolie en balsamico. Indien je dat erbij wilde, werd dat vervolgens op je broodbordje gegoten. Een beetje rare optie naar mijn mening, waarom niet gewoon een klein schaaltje met beiden op tafel? Ik koos de balsamico, van olijfolie houd ik niet. Het was wel lekker je brood daar in te dopen, beetje zoet zwart stroopje.<br />
<br />
Vervolgens kregen we een amuse, bestaande uit drie dingetjes. <br />
<br />
Het eerste was een plakje copa de livar (ham) dat is erg lekker.<br />
<br />
Het tweede was een youghurt-komkommer soepje, ik verwachte dat het lekker frist zou zijn, maar helaas, het was voornamelijk zout. Ook vond ik de stukjes komkommer te grof, waardoor je de neiging krijgt te kauwen op je soep. Het derde was een rilette van eend. Ook dat was niet lekker, flauw maar ook wat zuur. Dus nee, de amuse was geen succes. (Later merkte ik op dat mensen die wel zalm lusten, zalm kregen in plaats van de ham).<br />
<br />
Dan het voorgerecht. De kalfs-ribeye was opgediend als een carpaccio. Het zag er mooi uit. Helaas bestond de sla uit rucola, en dat vind ik gewoon te overheersend van smaak, te bitter. Bovendien zag het er niet echt super vers uit. Nadat ik dat opzij had gelegd, was de rest heerlijk. De munt-mosterd dressing was goed van smaak, al haalde ik er zeker geen munt uit.<br />
<br />
En het hoofdgerecht. Suprème van zwartpootkip, tsja. Dat bestond dus uit een stukje kipfilet en een stukje poot, beiden met het vel er nog omheen. Alleen was dit heel langzaam gegaard, en was het wel heel mals, maar niet echt smaakvol, en het vel was dus dik en vet. Kippevel is alleen lekker als het knapperig gegrild is, dus dat heb ik er als eerste afgetrokken.<br />
<br />
Erbij geserveerd was een plak courgette, dat Freya erg lekker vond, en twee stukjes witlof, waar ik weer dol op ben, dus de ruil was snel gemaakt. De bittere witlof paste perfect bij de zoete gebakken roseval aardappeltjes (met schil) in truffelsaus. We vonden dit allebei een saai gerecht, de botersaus was vlak van smaak, en wel machtig. Ik miste echt wat pit in dit gerecht. Bovendien zal ik niet snel kip bestellen in een restaurant, dat maak ik zelf wel klaar.<br />
<br />
Het dessert maakte gelukkig weer veel goed. Twee stukjes citroen-yoghurt taart (cheesecake) met frambozenijs en bramencoulis. De bramensaus was over het bord heen gedecoreerd en niet echt te eten met een lepeltje. Daarvoor zou je gewoon je vinger er door heen moeten halen en dat doe je nu eenmaal niet in een net restaurant. Het zag er prachtig uit, maar eet onhandig dat is jammer. Verder was het gegarneerd met een aardbeitje en alweer amandelschaafsel. Maar dit was wel echt lekker.<br />
<br />
Helaas niet genoeg om het hele menu goed te maken. De serveerster zag eruit alsof het haar eerste dag was, en wist geen antwoorden op mijn vragen. De ober wel, die kon alles gelijk beantwoorden, en was ook zeer attent.<br />
<br />
<br />
<br />
Dit restaurant krijgt van mij een 6,5.Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-76691712329378972132010-08-27T07:48:00.001-07:002010-09-19T13:59:34.924-07:00Stadskasteel Oudaen te UtrechtRestaurantweek, dag 1, Maandag 23 augustus 2010<br />
<br />
De restaurantweek is een week waaraan een hoop restaurants in heel Nederland aan meedoen. Voor € 25,00 krijg je een culinair 3 gangen verrassingsdiner voorgezet. Meestal is er keuze tussen een vlees en vis menu, maar niet altijd. Drankjes en extra dingen zijn uiteraard voor eigen rekening.<br />
<br />
<br />
Stadskasteel Oudaen te Utrecht, een van mijn favoriete restaurants. En als altijd, het was weer bijzonder goed en lekker. Samen met mijn drie collega’s van de afdeling nieuwbouw gingen we op pas, eerst een uurtje winkelen en daarna heerlijk eten.<br />
<br />
Het menu was een keuze tussen twee gerechten per gang, met een extra vierde gang tegen bijbetaling. <br />
<br />
Voorgerechten:<br />
<br />
Carpaccio van lam met honing-tijmdressing en pesto van paddestoelen met Téte de Moine<br />
<br />
Of<br />
<br />
Tompouce van tomatenbavarois en granité van tomaten met peterselieroom en Hollandse garnalen.<br />
<br />
<br />
<br />
Tussengerechten:<br />
<br />
Coquilles St. Jacques met pata negra en bieslooksaus<br />
<br />
Of<br />
<br />
Geconfijte kwartel met rode uienchutney en spätzli<br />
<br />
<br />
<br />
Hoofdgerechten:<br />
<br />
Gebakken zeebaars met strandkrabbetjes-cognacsaus, zeekraal en gegrilde Rosevalaardappels<br />
<br />
Of<br />
<br />
Gebakken eendenborstfilet met sojasaus en limoenblad-rijst, geserveerd met gewokte groene asperges, taugé en peultjes<br />
<br />
<br />
<br />
Nagerechten:<br />
<br />
Huisgemaakte tarte aux pommes met calvados-crème fraîche<br />
<br />
Of <br />
<br />
crème brûlée van vanille met karamelijs en amandeltuille.<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
De keuze was niet snel gemaakt, maar uiteindelijk ging ik voor de carpaccio van lam, de coquilles, de zeebaars en uiteraard de crème brûlée.<br />
<br />
<br />
<br />
Het diner begon met een drankje, en een mandje met mooie en lekkere broodjes met verschillende soorten zaadjes erop, met boter. Normaal eet ik geen boter, maar hier vind ik het altijd erg lekker.<br />
<br />
<br />
<br />
Vervolgens kwam er een amuse op tafel, een lepel gevuld met een roulleau van gerookte eendenborst, gevuld met een mousse van geitenkaas en sud de sol tomaatjes, op een bedje van wakamé salade (zeewier).<br />
<br />
Het was heerlijk, een explosie van smaken in je mond.<br />
<br />
<br />
<br />
Toen het voorgerecht, de carpaccio van lam. Echt een plaatje, en heerlijk van smaak. De lam was flinterdun gesneden, dat had van mij ietsjes dikker gemogen. Tête de moine is een Oostenrijkse kaas soort. Zacht van smaak, en was geschaafd in een heel dun waaiertje. Erg lekker en zeker niet overheersend. De pesto van paddestoelen paste er goed bij.<br />
<br />
<br />
<br />
Dan het tussengerecht, de coquilles. Ze hadden van mij iets gaarder gemogen, maar ik geloof dat het zo hoort. De pata negra was erg lekker, dat zijn plakjes oude gerookte ham. Paste heerlijk bij de risotto. Dat vond ik laatste keer niet lekker, maar dit keer was het precies goed en heb ik alles opgegeten. De saus is me helaas niet erg opgevallen, zal ik volgende keer beter op letten.<br />
<br />
<br />
<br />
Het hoofdgerecht, de gebakken zeebaars was perfect. Goed gaar, absoluut geen graatjes. De zeekraal vond ik echter niet te eten, hard en draderig, dat heb ik laten liggen. De gebakken roseval aardappelschijfjes waren ook goed, en lekker van smaak, beetje zoet. En de saus maakte alles af.<br />
<br />
<br />
<br />
Het toetje, de créme brûlée, was in een woord: geweldig. Amandeltuille bleek een groot plat zeer dun koekje te zijn, net een hard flensje, lekker knapperig en lekker van smaak. Het bolletje ijs was ook heerlijk, en de créme brûlée, tsja. Wat valt daar nu over te zeggen. Heerlijk. Het amandelschaafsel er bij hoeft voor mij niet, daar houd ik niet van, maar dat voegt een knapperige noot toe.<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
Mijn collega’s waren ook zeer te spreken over alles wat ze werd voorgezet, en de borden gingen leeg terug, behalve die van Inge met haar Dr. Frank dieet. De broodjes vooraf, het bladerdeeg van de tompouce, de risotto, de aardappeltjes, dat moest ze helaas allemaal laten liggen.<br />
<br />
<br />
<br />
Oudaen is een heel oud gebouw, je moet een flink aantal trappen lopen voor je in het restaurant bent op de eerste verdieping. Daar zie je vervolgens grote houten tafels met grote vierkante stoelen. Zelfs voor iemand met mijn postuur is het prettig zitten, zeker niet te nauw zoals helaas wel vaker voorkomt. De bediening is voorkomend, correct en attent, en weten alle vragen te beantwoorden. Geen tafelkleed, wel mooie onderborden met het logo van Oudaen erop, grote linnen servetten en zwaar bestek. Een restaurant waar je de tijd moet nemen om te genieten van de diverse gangen.<br />
<br />
<br />
<br />
Ik geef Oudaen een dikke 10.Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2043290812556081132.post-30607770096969348972010-08-27T07:44:00.000-07:002010-08-27T13:56:39.652-07:00Etenswaardigheden, een nieuw blog over mijn restaurantervaringen.Ik heb besloten dit blog te gaan bijhouden van mijn restaurantervaringen. Ik ga erg graag uit eten, alleen of met vrienden, en hou ervan onbekende dingen uit te proberen. Dit zal dus niet regelmatig worden bijgehouden, maar alleen als ik uit eten ben geweest. Zowel mijn goede als minder goede en simpele etentjes zullen hier worden weergegeven. En als ik mijn fototoestel bij me heb, zal ik een foto plaatsen van het meest lekkere gerecht (als de foto’s gelukt zijn dan, want dat is vaak moeilijk als het donker is binnen).Aurianhttp://www.blogger.com/profile/04538247058229504410noreply@blogger.com0