vrijdag 27 augustus 2010

Kasteel Montfoort, te Montfoort

Restaurantweek dag 2, dinsdag 24 augustus.

Kasteel Montfoort, te Montfoort

Samen met Freya uit eten is iets wat ik wel vaker doe. We houden allebei van lekker luxe uit eten, en dan maakt de prijs niet zo heel erg veel uit. Een excuus is al gauw gevonden. En als de een vraagt, ga je mee, zegt de ander al gauw ja. We hebben redelijk dezelfde smaak, en het is altijd gezellig. Over boeken pratend komen we de avond meestal wel door.

Helaas is er niet veel over van het oorspronkelijke kasteel dan de voorkant, waar ook het restaurant in is gevestigd. De eetzaal is lang en smal, tafeltjes met stoelen aan een kant, en een lange bank langs de muur. Een mooie schouw in het midden. De stoelen waren roze en rond, en voor mij persoonlijk zaten ze niet lekker. Op een bank zitten vind ik altijd oncomfortabel, te weinig steun. De tafeltjes waren wel mooi gedekt met een wit tafelkleed, grote linnen servetten en zwaar bestek.

Het menu was dit keer voor iedereen hetzelfde, met alleen de mogelijkheid een extra vierde gang te nemen, maar aangezien zowel Freya als ik geen zalm lusten, hebben we die optie niet genomen.Voorgerecht:

Gepekelde en huisgerookte kalfs-ribeye met munt-mosterdsaus

Hoofdgerecht:

Suprème van zwartpootkip met saus van gerookte boter

Nagerecht:

Taartje van yoghurt en citroen geserveerd met bramencoulisAls eerste kwamen er een paar mooie witte en bruine broodjes op tafel, met een schaaltje boter. Vervolgens kwam een serveerster langs met een flesje olijfolie en balsamico. Indien je dat erbij wilde, werd dat vervolgens op je broodbordje gegoten. Een beetje rare optie naar mijn mening, waarom niet gewoon een klein schaaltje met beiden op tafel? Ik koos de balsamico, van olijfolie houd ik niet. Het was wel lekker je brood daar in te dopen, beetje zoet zwart stroopje.

Vervolgens kregen we een amuse, bestaande uit drie dingetjes.

Het eerste was een plakje copa de livar (ham) dat is erg lekker.

Het tweede was een youghurt-komkommer soepje, ik verwachte dat het lekker frist zou zijn, maar helaas, het was voornamelijk zout. Ook vond ik de stukjes komkommer te grof, waardoor je de neiging krijgt te kauwen op je soep. Het derde was een rilette van eend. Ook dat was niet lekker, flauw maar ook wat zuur. Dus nee, de amuse was geen succes. (Later merkte ik op dat mensen die wel zalm lusten, zalm kregen in plaats van de ham).

Dan het voorgerecht. De kalfs-ribeye was opgediend als een carpaccio. Het zag er mooi uit. Helaas bestond de sla uit rucola, en dat vind ik gewoon te overheersend van smaak, te bitter. Bovendien zag het er niet echt super vers uit. Nadat ik dat opzij had gelegd, was de rest heerlijk. De munt-mosterd dressing was goed van smaak, al haalde ik er zeker geen munt uit.

En het hoofdgerecht. Suprème van zwartpootkip, tsja. Dat bestond dus uit een stukje kipfilet en een stukje poot, beiden met het vel er nog omheen. Alleen was dit heel langzaam gegaard, en was het wel heel mals, maar niet echt smaakvol, en het vel was dus dik en vet. Kippevel is alleen lekker als het knapperig gegrild is, dus dat heb ik er als eerste afgetrokken.

Erbij geserveerd was een plak courgette, dat Freya erg lekker vond, en twee stukjes witlof, waar ik weer dol op ben, dus de ruil was snel gemaakt. De bittere witlof paste perfect bij de zoete gebakken roseval aardappeltjes (met schil) in truffelsaus. We vonden dit allebei een saai gerecht, de botersaus was vlak van smaak, en wel machtig. Ik miste echt wat pit in dit gerecht. Bovendien zal ik niet snel kip bestellen in een restaurant, dat maak ik zelf wel klaar.

Het dessert maakte gelukkig weer veel goed. Twee stukjes citroen-yoghurt taart (cheesecake) met frambozenijs en bramencoulis. De bramensaus was over het bord heen gedecoreerd en niet echt te eten met een lepeltje. Daarvoor zou je gewoon je vinger er door heen moeten halen en dat doe je nu eenmaal niet in een net restaurant. Het zag er prachtig uit, maar eet onhandig dat is jammer. Verder was het gegarneerd met een aardbeitje en alweer amandelschaafsel. Maar dit was wel echt lekker.

Helaas niet genoeg om het hele menu goed te maken. De serveerster zag eruit alsof het haar eerste dag was, en wist geen antwoorden op mijn vragen. De ober wel, die kon alles gelijk beantwoorden, en was ook zeer attent.Dit restaurant krijgt van mij een 6,5.

1 opmerking:

 1. Dit was mijn korte recentie
  Amuse: - ham lekker, komkommersoep apart maar te zout, eend ging wel
  Voorgerecht: - erg lekker, rucula paste goed bij de ribeye (volgens mij wel, volgens tafelgenoot niet)
  Hoofdgerecht: - zowel kip als aardappeltjes in romige, rijke saus, is te veel. Kip zelf was lekker mals, maar niet echt veel smaak. Aardappeltjes in truffelsaus erg lekker. Groenten heel goed.
  Nagerecht: Super lekker, taartje smaakvol en ijs heerlijk fris en soepel. -
  Bediening: Netjes, niet alle serveerster weten wat er geserveerd wordt. Moest navragen. Erg zwak, er is maar 1 menu!

  BeantwoordenVerwijderen