vrijdag 27 augustus 2010

Stadskasteel Oudaen te Utrecht

Restaurantweek, dag 1, Maandag 23 augustus 2010

De restaurantweek is een week waaraan een hoop restaurants in heel Nederland aan meedoen. Voor € 25,00 krijg je een culinair 3 gangen verrassingsdiner voorgezet. Meestal is er keuze tussen een vlees en vis menu, maar niet altijd. Drankjes en extra dingen zijn uiteraard voor eigen rekening.


Stadskasteel Oudaen te Utrecht, een van mijn favoriete restaurants. En als altijd, het was weer bijzonder goed en lekker. Samen met mijn drie collega’s van de afdeling nieuwbouw gingen we op pas, eerst een uurtje winkelen en daarna heerlijk eten.

Het menu was een keuze tussen twee gerechten per gang, met een extra vierde gang tegen bijbetaling.

Voorgerechten:

Carpaccio van lam met honing-tijmdressing en pesto van paddestoelen met Téte de Moine

Of

Tompouce van tomatenbavarois en granité van tomaten met peterselieroom en Hollandse garnalen.



Tussengerechten:

Coquilles St. Jacques met pata negra en bieslooksaus

Of

Geconfijte kwartel met rode uienchutney en spätzli



Hoofdgerechten:

Gebakken zeebaars met strandkrabbetjes-cognacsaus, zeekraal en gegrilde Rosevalaardappels

Of

Gebakken eendenborstfilet met sojasaus en limoenblad-rijst, geserveerd met gewokte groene asperges, taugé en peultjes



Nagerechten:

Huisgemaakte tarte aux pommes met calvados-crème fraîche

Of

crème brûlée van vanille met karamelijs en amandeltuille.





De keuze was niet snel gemaakt, maar uiteindelijk ging ik voor de carpaccio van lam, de coquilles, de zeebaars en uiteraard de crème brûlée.



Het diner begon met een drankje, en een mandje met mooie en lekkere broodjes met verschillende soorten zaadjes erop, met boter. Normaal eet ik geen boter, maar hier vind ik het altijd erg lekker.



Vervolgens kwam er een amuse op tafel, een lepel gevuld met een roulleau van gerookte eendenborst, gevuld met een mousse van geitenkaas en sud de sol tomaatjes, op een bedje van wakamé salade (zeewier).

Het was heerlijk, een explosie van smaken in je mond.



Toen het voorgerecht, de carpaccio van lam. Echt een plaatje, en heerlijk van smaak. De lam was flinterdun gesneden, dat had van mij ietsjes dikker gemogen. Tête de moine is een Oostenrijkse kaas soort. Zacht van smaak, en was geschaafd in een heel dun waaiertje. Erg lekker en zeker niet overheersend. De pesto van paddestoelen paste er goed bij.



Dan het tussengerecht, de coquilles. Ze hadden van mij iets gaarder gemogen, maar ik geloof dat het zo hoort. De pata negra was erg lekker, dat zijn plakjes oude gerookte ham. Paste heerlijk bij de risotto. Dat vond ik laatste keer niet lekker, maar dit keer was het precies goed en heb ik alles opgegeten. De saus is me helaas niet erg opgevallen, zal ik volgende keer beter op letten.



Het hoofdgerecht, de gebakken zeebaars was perfect. Goed gaar, absoluut geen graatjes. De zeekraal vond ik echter niet te eten, hard en draderig, dat heb ik laten liggen. De gebakken roseval aardappelschijfjes waren ook goed, en lekker van smaak, beetje zoet. En de saus maakte alles af.



Het toetje, de créme brûlée, was in een woord: geweldig. Amandeltuille bleek een groot plat zeer dun koekje te zijn, net een hard flensje, lekker knapperig en lekker van smaak. Het bolletje ijs was ook heerlijk, en de créme brûlée, tsja. Wat valt daar nu over te zeggen. Heerlijk. Het amandelschaafsel er bij hoeft voor mij niet, daar houd ik niet van, maar dat voegt een knapperige noot toe.





Mijn collega’s waren ook zeer te spreken over alles wat ze werd voorgezet, en de borden gingen leeg terug, behalve die van Inge met haar Dr. Frank dieet. De broodjes vooraf, het bladerdeeg van de tompouce, de risotto, de aardappeltjes, dat moest ze helaas allemaal laten liggen.



Oudaen is een heel oud gebouw, je moet een flink aantal trappen lopen voor je in het restaurant bent op de eerste verdieping. Daar zie je vervolgens grote houten tafels met grote vierkante stoelen. Zelfs voor iemand met mijn postuur is het prettig zitten, zeker niet te nauw zoals helaas wel vaker voorkomt. De bediening is voorkomend, correct en attent, en weten alle vragen te beantwoorden. Geen tafelkleed, wel mooie onderborden met het logo van Oudaen erop, grote linnen servetten en zwaar bestek. Een restaurant waar je de tijd moet nemen om te genieten van de diverse gangen.



Ik geef Oudaen een dikke 10.

1 opmerking:

  1. Heb wat gemist, dus, maar we gaan er wel een andere keer naar toe.
    Blijft een goed restaurant!

    BeantwoordenVerwijderen